Από την 1η Μαρτίου, η μετονομασία του ΕΦΚΑ σε e-ΕΦΚΑ
Σημαντικά Νέα.
Ο «Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ) μετονομάζεται σε «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», εφεξής «e-ΕΦΚΑ». Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, από την 1η Μαρτίου 2020, εντάσσονται στον e-ΕΦΚΑ ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης και ο κλάδος εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίοι λειτουργούν µε οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και στους οποίους παρακολουθούνται αυτοτελώς οι εισφορές και οι παροχές ανά κλάδο. Μεταξύ των σκοπών του e-ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται πλέον και η καταβολή επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, «με την ένταξη του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., επιτυγχάνεται η οργανωτική και η διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) προς όφελος των ασφαλισμένων. Επιτυγχάνεται σαφής μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων από τις κοινές διοικητικές υπηρεσίες του ενοποιημένου φορέα ενώ απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ενσωματωθεί στις κοινές υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων και εφάπαξ του ενοποιημένου φορέα. Τέλος, επιτυγχάνεται κεντρικός κοινός σχεδιασμός για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών του ενοποιημένου φορέα».
Οι γενικές διατάξεις με τα έως τώρα κοινωνικοασφαλιστικά δεδομένα επιτρέπουν την έξοδο στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Ειδικές διατάξεις ωστόσο συνεχίζουν να ισχύουν λόγω της μεγάλης μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και φτάνει ως το 2022 για δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο, το πρ. ΙΚΑ, τα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών κλπ.
Περισσότερο κερδισμένοι φαίνεται με τη νέα τροπολογία να είναι κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1993), οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τις 18/08/2015 θεμελιωμένο δικαίωμα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τα παλαιά και άκρως ευνοϊκότερα όρια ηλικίας και τις μέχρι τότε προβλεπόμενες προϋποθέσεις (χρόνια ασφάλισης και ηλικιακό όριο).
Ασφαλισμένοι που πάσχουν από βαριές παθήσεις υγείας ή ασθένειες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προτίμησης ώστε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα η περίπτωση τους. Αυτές οι αιτήσεις είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από γνωματεύσεις δημόσιων νοσοκομείων και να περιγράφουν πλήρως την αδυναμία του ασφαλισμένου.
Σημαντικές Αλλαγές στην απασχόληση συνταξιούχων: Αύξηση της καταβαλλομένης συντάξεως (σε 70% από 40% ) δια της μεταβολής του ποσοστού μείωσης. Επέκταση όμως της διάταξης αυτής και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και αναλάβει εργασία προ της δημοσιεύσεως του Ν .4387/2016.
Πολύ σημαντική αλλαγή για τις εφάπαξ παροχές: Παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στους κλάδους επικουρικής και εφάπαξ παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα. Στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται, μετά από αίτησή τους, προαιρετικά οι μισθωτοί, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που από 1-1-2021 αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία – απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία – απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών.